fbpx
airco

Airco kosten

Een airco zorgt voor het perfecte binnenklimaat in huis; in de zomer kan het extra ventillatie geven en in de winter kan het je huis ook verwarmen. Als je op zoek bent naar een nieuwe airco ben je natuurlijk ook benieuwd naar wat dit je gaat kosten. In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van de verwachtte prijzen van een airco in 2024, met uitleg. 

Airco kosten overzicht 2024

Hoeveel je betaald voor een airco, is voor een groot deel afhankelijk van welke soort airco je kiest. Niet zeker welke het beste voor je is? Lees dan ons overzicht over de verschillende soorten airco’s. Ook door contact met ons op te nemen krijg je gratis advies voor welke airco het beste geschikt is voor jouw woning en behoeftes.

Type airco
Gemiddelde kosten (inclusief montage)
Mobiele airco
€ 450 - 750
Monoblock airco
€ 1.450 - 2.300
Split airco
€ 1.750 - 3.400
Mutli split airco
€ 3.200 - 5.700

Andere factoren die de prijs van een airco bepalen

Naast het type airco, zijn er een aantal factoren die ook een rol spelen bij het bepalen van de kosten van een airco. 

1. Het aantal units

Hoe meer binnenunits je kiest, hoe hoger de kosten uitvallen. Bij multi-split systemen kun je meerdere binnenunits koppelen aan één buitenunit. Dit is een slimme optie als je meerdere ruimtes onafhankelijk van elkaar wilt koelen. Elke extra binnenunit verhoogt de initiële investering, maar biedt meer flexibiliteit bij gebruik in grote huizen of gebouwen.

2. Capaciteit en vermogen

De grootte van je ruimte is doorslaggevend voor het benodigde vermogen van de airco. Een unit die te klein is voor je ruimte, zal constant overuren draaien zonder effectief te koelen, terwijl een te grote unit onnodig energie verspilt. Een correct gedimensioneerde airco zorgt voor de meest efficiënte koeling en beïnvloedt direct de aanschafprijs. Meer vermogen betekent vaak een hogere prijs, maar ook betere prestaties en comfort.

3. Merk en kwaliteit

De reputatie en betrouwbaarheid van een merk kunnen ook de prijs beïnvloeden. Topmerken kosten meer, maar bieden vaak langere garanties, betere klantenservice en duurzamere producten. Een investering in een kwaliteitsmerk kan zich op lange termijn terugbetalen door lagere onderhoudskosten en betere prestaties.

4. De installatiekosten

De kosten voor installatie kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de setup in je huis. Eenvoudige installaties in huizen waar al rekening is gehouden met airco-installaties zijn meestal voordeliger. Ingewikkelde installaties, zoals het trekken van leidingen door muren of het installeren op lastige locaties, drijven de prijs op.

5. Extra functies

Veel moderne airco’s bieden nu ook de mogelijkheid om te verwarmen. Dit maakt ze bijzonder praktisch, omdat je met één apparaat zowel voor verkoeling kunt zorgen tijdens de warme maanden als voor verwarming tijdens de koelere dagen. Deze dualiteit kan de investering extra waardevol maken, vooral in wisselvallige klimaten.

Let op: mogelijk extra vergunningskosten nodig voor een airco plaatsen

In sommige gevallen is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen bij de aanschaf van een airco buitenunit. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Dit is afhankelijk per gemeente, dus het is raadzaam om te kijken welke regels er in jouw buurt gelden voor het plaatsen van een airco.

Veelgestelde vragen

Wat kost het onderhoud van een airco?

De onderhoudskosten van een airco is jaarlijks zo’n €140 tot €300. Airco’s zijn niet onderhoud vrij, ze hebben namelijk jaarlijks onderhoud nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schoonmaak en een inspectie of alles nog goed werkt. Dit wordt gedaan door een professional, waardoor er wel een prijskaartje aan zit.

Ja, door je woning te verwarmen met een airco in plaats van een radiator kan je tot wel 60% besparen op gas. Airco’s werken namelijk op stroom, wat een meer duurzame en voordelige optie is dan gas. Bovendien kunnen airco’s je woning op een efficiënte manier verwarmen.

Hoeveel kost een airco voor mijn huis?

Zoals we hebben gezien, hangt de uiteindelijke prijs van een airco sterk af van verschillende factoren. Wil je een accurate prijs weten voor wat een airco voor jouw huis kost? Ben je benieuwd naar welke airco het beste past bij jouw persoonlijke behoeftes? Aarzel dan niet om met het onderstaande formulier contact met ons op te nemen. Onze adviseurs zullen zo snel mogelijk reageren voor gratis advies of een offerte. Dit gebeurt binnen 1 minuut en het advies is bovendien geheel vrijblijvend.

Ontvang gratis advies of een offerte voor een airco

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Stap 1 van 4