fbpx
kunststof kozijnen rubbers vervangen

Kunststof kozijn rubbers vervangen: zo doe je dat!

Kunststof kozijnen bieden een moderne, onderhoudsvriendelijke oplossing voor woningen en bedrijven. Echter, net als elk ander onderdeel van een gebouw, vereisen ze soms wat aandacht. De rubbers van je kunststof kozijnen spelen een belangrijke rol in de isolatie en bescherming van je interieur tegen elementen van buitenaf. Maar hoe weet je wanneer deze vervangen moeten worden, en belangrijker nog, hoe doe je dat? Hieronder vind je een praktische uitleg die je stap voor stap door het proces leidt.

Zo vervang je gemakkelijk en snel de rubbers van je kunststof kozijnen

Het lijkt misschien een uitdaging, maar het vervangen van de rubbers van je kozijnen kun je met wat voorbereiding prima zelf doen. Hier volgt een gedetailleerde uitleg van de stappen:

Stap 1: Verwijder de oude rubbers

De eerste stap in het vervangingsproces is het zorgvuldig verwijderen van de oude, versleten rubbers. Dit doe je door het rubber bij een hoek te beginnen en langzaam langs de lengte van het kozijn te trekken. Wees voorzichtig om het kozijn niet te beschadigen. Het kan voorkomen dat de rubbers na jaren van dienst vrij hard zijn geworden en vastzitten; in zo’n geval kun je een platte schroevendraaier gebruiken om het rubber voorzichtig los te wrikken.

Stap 2: Maak het kozijn schoon

Na het verwijderen van de oude rubbers, kom je vaak vuil en residu tegen dat zich over de jaren heeft opgebouwd. Het is belangrijk om het kozijn grondig te reinigen met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Dit zorgt voor een schone oppervlakte waaraan de nieuwe rubbers goed kunnen hechten. Let er op dat alle resten van de oude rubbers volledig verwijderd zijn voor je verder gaat.

Stap 3: Meet en snij de nieuwe rubbers op maat

Nu het kozijn schoon en klaar is, meet je de lengte die nodig is voor de nieuwe rubbers. Snijd de rubbers iets langer af dan de gemeten lengte; dit zorgt voor een strakke pasvorm zonder gaten. Een goede tip is om de hoeken iets langer te laten om te verzekeren dat er geen koude lucht of water door kan.

Stap 4: Plaats de nieuwe rubbers

Het plaatsen van de nieuwe rubbers kan beginnen bij een hoek van het kozijn. Zorg ervoor dat het rubber stevig in de groef gedrukt wordt; je kunt hiervoor een zacht, plastic gereedschap gebruiken. Werk langzaam en methodisch rond het gehele kozijn, en zorg ervoor dat het rubber overal gelijkmatig wordt aangedrukt. Als je bij het beginpunt terugkomt, snijd dan het overtollige rubber netjes af zodat de uiteinden precies tegen elkaar aan liggen.

Waarom kunststof kozijnen rubbers vervangen?

Rubbers in kunststof kozijnen vervullen meerdere belangrijke functies, van het weren van tocht en water tot het bieden van geluidsisolatie. Hier zijn de voornaamste redenen om ze tijdig te vervangen.

Vermindert tocht

Goed functionerende rubbers zorgen voor een stevige afdichting, waardoor koude lucht buiten blijft. Dit is niet alleen comfortabeler, maar voorkomt ook dat je verwarming harder moet werken om de koude lucht te compenseren.

Bespaar op de energierekening

Door het voorkomen van tocht en het beter vasthouden van warmte binnen, verminderen nieuwe rubbers de hoeveelheid energie die nodig is om je huis warm te houden. Dit zie je terug in lagere stookkosten, wat zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu.

Voorkom lekkage door regen

Naast het weren van koude lucht, zorgen de rubbers ook voor een waterdichte afdichting. Versleten rubbers kunnen leiden tot lekkages, met alle gevolgen van dien, zoals vochtschade binnen je woning.

Hoe weet ik of mijn kunststof kozijn rubbers vervangen moeten worden?

Een regelmatige inspectie van je kozijnen kan je veel vertellen over de staat van de rubbers. Tekenen van slijtage zoals scheurtjes, verharding of een losse pasvorm zijn duidelijke indicatoren dat vervanging nodig is. Ook als je merkt dat tocht of vocht makkelijker je huis binnendringt, is het waarschijnlijk tijd om de rubbers te vernieuwen.

Kosten kunststof kozijnen rubbers vervangen

De kosten voor het vervangen van kozijnrubbers kunnen variëren, maar het is over het algemeen een relatief goedkope ingreep, vooral als je het zelf doet. De prijs van de rubbers hangt af van het type en de kwaliteit die je kiest, maar investeren in goede rubbers betaalt zich op de lange termijn altijd terug in energiebesparingen en comfort.

Kunststof kozijn rubbers onderhouden: vermijd slijtage!

Zo onderhoud je kunststof kozijn raamrubbers

Goed onderhoud kan de levensduur van je kozijnrubbers aanzienlijk verlengen. Maak ze regelmatig schoon met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om vuil en aanslag te verwijderen. Behandel de rubbers daarnaast jaarlijks met een speciaal daarvoor bestemde rubberbeschermer. Dit houdt ze soepel en verlengt hun levensduur.

Waarom verslijten mijn raamrubbers?

Vocht

Constante blootstelling aan vocht kan leiden tot schimmel en rot, wat de integriteit van de rubbers aantast.

De zon (UV-stralen)

UV-straling van de zon kan de rubbers uitdrogen en doen barsten, waardoor ze hun elasticiteit en afdichtingsvermogen verliezen.

Vorst

Vorst kan ervoor zorgen dat rubbers hard worden en scheuren, vooral als er vocht in de rubbers is geïnfiltreerd dat bevriest en uitzet.

Hoe voorkom je slijtage door weersomstandigheden?

Regelmatige schoonmaak is belangrijk

Door je kozijnrubbers schoon en goed onderhouden te houden, minimaliseer je de impact van weersomstandigheden. Een schone, droge rubber is minder vatbaar voor slijtage dan een die voortdurend blootgesteld wordt aan vocht en vuil.

Advies voor kunststof kozijnen van NuEcozaam

Bij NuEcozaam begrijpen we het belang van goed onderhouden kozijnen voor het comfort en de isolatie van je woning. Volg deze stappen en tips om je kozijnen in optimale staat te houden. Mocht je vragen hebben of specifiek advies wensen over kozijnen en rubbers, dan staan we bij NuEcozaam altijd voor je klaar. Maak gerust een afspraak voor vrijblijvend advies of vraag een gratis offerte aan en wij zullen erachter komen wat we voor je kunnen betekenen.