fbpx
kunststof kozijnen tochtvrij maken

Kunststof kozijnen tochtvrij maken

Tocht in huis is niet alleen vervelend omdat het voor een onaangenaam gevoel zorgt, maar het verhoogt ook je energierekening. Gelukkig kun je zelf veel doen om dit probleem aan te pakken, vooral bij kunststof kozijnen. Hieronder vind je praktische tips en informatie om je huis tochtvrij te maken en te genieten van een warmer, comfortabeler huis met lagere energiekosten.

Waar tocht het in huis?

De meest voorkomende tocht plekken

Tocht kan op verschillende plekken in huis voorkomen, maar sommige gebieden zijn gevoeliger dan andere. Veelvoorkomende tochtplekken zijn de zolder, de begane grond langs de vloer, rond ramen en deuren, en bij kieren in het dak. Ook de ruimtes rond de meterkast, de voordeur en de brievenbus zijn berucht voor het doorlaten van koude lucht. Door deze plekken te identificeren, kun je gericht te werk gaan om tocht tegen te gaan en je huis comfortabeler te maken.

Kunststof kozijnen tochtvrij maken: tochtstrips

Een effectieve manier om tocht via kozijnen te stoppen is het aanbrengen van tochtstrips. Deze strips zijn relatief goedkoop en eenvoudig zelf aan te brengen. Ze vormen een barrière die voorkomt dat koude lucht je huis binnenkomt en warme lucht ontsnapt. Voor kunststof kozijnen zijn speciale tochtstrips beschikbaar die niet alleen de tocht stoppen, maar ook geen schade aan de kozijnen toebrengen. Het is een kleine investering die een groot verschil maakt in hoe comfortabel je huis aanvoelt.

De kosten van kunststof kozijnen tochtvrij maken

Hoewel de kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van je huis en het aantal kozijnen, is het tochtvrij maken van kunststof kozijnen met tochtstrips een van de meest kosteneffectieve manieren om je huis energiezuiniger te maken. Voor ongeveer €11,- kun je al 9 meter tochtstrip kopen, wat vaak voldoende is voor meerdere kozijnen. Deze investering verdien je terug door de besparing op je energierekening, omdat je minder hoeft te stoken om het huis warm te houden.

De voordelen van kunststof kozijnen tochtvrij maken

Het tochtvrij maken van je kunststof kozijnen heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor een direct voelbare verhoging van je wooncomfort; geen koude luchtstromen meer die voor onaangename verrassingen zorgen. Daarnaast leidt het tot een aanzienlijke besparing op je energierekening. Warme lucht blijft binnen, waardoor je verwarming minder hard hoeft te werken. Bovendien is het een milieuvriendelijke oplossing. Door minder te stoken, verlaag je je CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een beter milieu. Tot slot verhoogt het de waarde van je woning. Een huis dat goed geïsoleerd is en geen tochtproblemen heeft, is aantrekkelijker voor potentiële kopers.