fbpx

Soorten airco’s

In een wereld waar comfort een steeds belangrijkere plaats inneemt in onze woningen, zijn airco’s onmisbaar geworden voor velen onder ons. Of je nu een verkoelende bries nodig hebt tijdens de hete zomermaanden of een beetje extra warmte wanneer de winter invalt, de juiste airco kan het verschil maken. Maar met zoveel verschillende soorten op de markt, welke is dan de juiste keuze voor jouw situatie? Hier bespreken we de meest populaire airco soorten en hun specifieke kenmerken.

De meest populaire airco soorten op een rij

1. Mobiele airco

Een mobiele airco is de flexibele vriend in het huishouden. Dit type is ideaal voor wie een gemakkelijk verplaatsbare oplossing zoekt. Het grootste voordeel is dat je geen installatie nodig hebt en het apparaat na de zomer makkelijk kunt opbergen. Ideaal voor kleine ruimtes, zoals een studiekamer of slaapkamer, omdat je het apparaat simpelweg kunt rollen naar waar verkoeling nodig is. Let wel, mobiele airco’s verbruiken meer energie en kunnen, afhankelijk van het model, vrij luidruchtig zijn.

2. Monoblock airco

De monoblock airco staat bekend om zijn compactheid en eenvoud in gebruik. Deze airco’s bestaan uit één unit die je binnen plaatst, zonder noodzaak voor een buitenunit. Dat maakt de monoblock zeer geschikt voor appartementen of huizen waar geen buitenunit geplaatst kan worden. Hoewel ze gemakkelijk te installeren zijn, moet je rekening houden met het feit dat ze niet zo krachtig koelen als split-systemen en meer geluid produceren.

3. Split airco

De split airco is de meest gekozen soort in zowel huishoudens als kantoren. Deze systemen bestaan uit twee delen: een binnen- en een buitenunit. Deze scheiding zorgt voor een stille werking binnenshuis en een efficiënte verdeling van koude of warme lucht. De installatie vereist wel professionele hulp, maar de investering is het waard voor wie een krachtige en efficiënte oplossing zoekt voor middelgrote tot grote ruimtes.

4. Multi-split airco

Voor grotere huizen of gebouwen met meerdere ruimtes die klimaatregeling vereisen, is de multi-split airco de ideale oplossing. Deze systemen koppelen meerdere binnenunits aan één buitenunit. Dit betekent dat je in verschillende kamers afzonderlijke temperatuurcontroles kunt hebben zonder meerdere buitenunits te hoeven installeren. Hoewel de kosten en de complexiteit van installatie hoger liggen, biedt het ongeëvenaarde flexibiliteit en efficiëntie in het gebruik.

Hoe kies je de beste soort airco voor jouw huis?

De zoektocht naar de perfecte airco kan best overweldigend zijn met al die verschillende modellen en opties. Maar geen zorgen, wij hebben alle overwegingen op een rij gezet. Hieronder vind je een paar praktische stappen om de beste airco voor jouw situatie te kiezen. Laten we beginnen met het begrijpen waar je op moet letten.

Stap 1: Bepaal het type airco dat je nodig hebt

Eerst moet je nadenken over het type airco dat past bij jouw situatie. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de mogelijkheid om een buitenunit te plaatsen, en natuurlijk je budget. Hier zijn een paar voorbeelden:

Voor kleine ruimtes: Een mobiele airco of een monoblock airco is vaak voldoende als je iets zoekt dat flexibel en zonder veel gedoe te installeren is. Denk bijvoorbeeld aan een kleine studeerkamer of slaapkamer waar je snel en eenvoudig verkoeling wilt.

Voor middelgrote tot grote ruimtes: Een split airco is ideaal als je een krachtiger systeem nodig hebt. Deze zijn perfect voor grotere woonkamers of een open keuken die aansluit op de woonkamer. Ze zijn efficiënt en je hoort ze nauwelijks, wat ze een goede keuze maakt voor dagelijks gebruik.

Stap 2: Overweeg de installatiemogelijkheden

Niet elke woning kan makkelijk een buitenunit huisvesten. Als je in een appartement woont zonder toegang tot een buitenruimte waar je een unit kunt plaatsen, is een monoblock of mobiele airco waarschijnlijk de enige optie.

Stap 3: Denk aan het stroomverbruik

Bij het kiezen van een airco is het slim om te letten op hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Een model dat minder stroom gebruikt, is beter voor zowel je maandelijkse energierekening als voor het milieu. Zoek naar airco’s die bekend staan om hun lage verbruik om kosten te besparen op de lange termijn.

Stap 4: Let op het geluidsniveau

Zeker als je een airco in je slaapkamer of studeerkamer wilt plaatsen, is het belangrijk om een stil model te kiezen zodat het je niet stoort tijdens het slapen of werken.

Meer weten over airco’s?

Als je na het lezen van deze tips nog steeds twijfelt over welke airco het beste bij jouw situatie past, staan wij voor je klaar. NuEcozaam biedt gratis advies en offertes aan om je te helpen bij het vinden van de ideale airco-oplossing voor jouw huis. Ons team van experts kan een persoonlijk advies uitwerken dat perfect aansluit bij jouw specifieke behoeften en woonsituatie.

Direct beginnen? Onderaan deze pagina vind je een formulier dat je snel en gemakkelijk kunt invullen. Vul je gegevens in en één van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om je vrijblijvend te informeren over de mogelijkheden. Maak gebruik van onze expertise en zorg ervoor dat je deze zomer koel en comfortabel doorbrengt!

Gratis advies of op maat gemaakte offerte ontvangen

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Stap 1 van 4