fbpx

Installatie van zonnepanelen

Ben je op zoek naar zonnepanelen voor je woning en ben je benieuwd hoe de installatie ervan precies in elkaar zit? Het installatie proces van zonnepanelen kan misschien ingewikkeld lijken. Daarom leggen we je hieronder stap voor stap uit hoe dit in elkaar zit, om hopelijk al je vragen te beantwoorden. Voor meer informatie kan je altijd gratis contact met ons opnemen of een vrijblijvende offerte aanvragen.

Het belang van een professional voor zonnepanelen installatie

Als je zonnepanelen gaat installeren, is het slim om een professional in te schakelen. Zelf aan de slag gaan lijkt misschien een goed idee, maar er komt technisch nogal wat bij kijken, vooral met de elektrische systemen. Een vakman weet precies hoe alles moet om niet alleen alles veilig aan te sluiten, maar ook om te zorgen dat je panelen zo efficiënt mogelijk werken.

Zonnepanelen installatie stap voor stap uitgelegd

Wanneer je een offerte aanvraagt bij NuEcozaam voor zonnepanelen, zorgen wij ervoor dat het volledige proces, van initieel contact, de installatie van de zonnepanelen en de aansluiting op de meterkast volledig verzorgd is zodat je geen zorgen hoeft te maken. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe de installatie van zonnepanelen te pas gaat:

Stap 1: Offerte aanvragen bij NuEcozaam

Voordat de monteurs aan de slag gaan, start je met het aanvragen van een offerte bij NuEcozaam. Onze professionals bekijken je situatie en geven een schatting van de kosten en de opbrengst van de zonnepanelen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kunnen eventuele vragen alvast beantwoord worden.

Op de afgesproken dag komen de monteurs van NuEcozaam met de zonnepanelen en al het benodigde gereedschap naar je huis. Ze beginnen met een inspectie van je dak om te bevestigen dat het sterk genoeg is en geen onderhoud nodig heeft. Vervolgens bepalen ze de optimale plaatsing van de panelen om maximale blootstelling aan zonlicht te garanderen.

Voordat de panelen geïnstalleerd kunnen worden, maken de monteurs het dakoppervlak grondig schoon. Ze verwijderen eventuele obstakels zoals oude satellietschotels, antennes of losse takken. Indien nodig, voeren ze kleine reparaties uit of versterken ze delen van het dak om te zorgen voor een veilige en stabiele ondergrond voor de installatie.

De monteurs installeren stevige metalen of aluminium frames op het dak. Deze frames zijn essentieel voor de stabiliteit van de zonnepanelen, vooral in gebieden met veel wind. Ze zorgen ervoor dat alles waterpas en uitgelijnd is, zodat de panelen optimaal gepositioneerd zijn ten opzichte van de zon.

De zonnepanelen worden zorgvuldig op de voorbereide frames geplaatst. Monteurs gebruiken speciale klemmen om de panelen vast te zetten, zodat ze niet kunnen verschuiven. Alle bedrading tussen de panelen wordt aangelegd volgens de veiligheidsnormen om optimale prestaties te waarborgen.

De opgewekte stroom is gelijkstroom (DC) en moet worden omgezet naar wisselstroom (AC) die bruikbaar is in huis. De monteurs installeren een omvormer, meestal binnen op een plek dicht bij de meterkast. Ze zorgen voor een veilige en efficiënte verbinding tussen de panelen en de omvormer.

De volgende stap is het integreren van het systeem met je huisnetwerk via de meterkast. Monteurs installeren een aparte groep voor de zonnepanelen. Indien nodig vervangen ze je oude meter door een slimme meter die zowel verbruik als teruglevering aan het net kan registreren.

Na de installatie testen de monteurs het hele systeem om er zeker van te zijn dat het veilig en correct functioneert. Ze controleren alle aansluitingen, de omvormer, en de prestaties van de zonnepanelen. Zodra ze bevestigen dat alles naar behoren werkt, ben je klaar om te genieten van je eigen zonnestroom!

Gratis advies of op maat gemaakte offerte ontvangen

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Stap 1 van 4